arete

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Alătură-te celorlalți 2 abonați.

Limba la români

Posted by earete pe august 4, 2010

Adi ADAM

În ultimul deceniu, din cauza mediatizării anumitor personaje şi a anumitor tipuri de divertisment, vocabularul şi conştiinţa publică s-au îmbogăţit cu o culegere de zicale şi sintagme care mai de care mai lipsite de substanţă. Cu toate acestea, unor expresii li s-au atribuit semnificaţii profunde, iar personajele emitente au primit gratularea şi simpatia publică.

Apare revolta: suntem, ca neam, chiar atât de săraci în replici şi-n metafore? E limba română bătrână şi impotentă? Suntem predestinaţi să acumulăm atât de multe exteriorităţi negative?

Personal, nu cred că se impune asocierea unui răspuns afirmativ la toate întrebările de mai sus. Cred în limba română, chiar aş paria că într-un viitor îndepărtat ceva se va schimba şi în bine. Cred că avem context, muze şi surse de inspiraţie generatoare de compoziţii fericite.

Articolul complet in: Revista Arete, nr. 1, 2010

Publicitate

2 răspunsuri sa “Limba la români”

  1. Biggie said

    Am mai auzit lozinca asta si in alte parti; imi cer scuze daca tonul meu e un pic „ofticat”, dar … sunt un pic ofticat:
    Limba romana se schimba in functie de ce se intampla in Romania(stii lozinca aia cu „Limba Romana e un organ viu” care ni se injecteaza din scoala).Eh, atunci – fiind o tara de 80% manelisti (am fost bland aici, si da, ma refer si la puritanii care doar dupa 0.002 grame de alcool in orice forma -chiar si otet din salata- recunosc ca au toate LP-urile lui Guta).
    Atunci … de ce ne-am astepta sa avem zicale contemporane pline de inteligenta, spirit si bun-gust?? E ca si cand ai cere ca intr-o tara de (o considerabila majoritate) tampiti (din nou am fost ingaduitor) sa fie ales presedinte un intelectual. FRAUDA, frate(expresie din seria celor la care cred ca te referi).
    Ca sa inchei cu alte expresii „geniale”, de data asta specific romanesti (ca sa vezi ca nu doar noutatea e nociva): esta e! Merge si asa!

    P.S. Nu cred ca e chiar asa de grava situatia, expresiile noi parandu-mi-se chiar pline de substanta, cu un ambalaj -ce-i drept- care lasa de dorit
    (de aici ofticarea mea: <> mi se pare o tanguire nefolositoare facuta cu aerul unui om care spune ” ah, ….. ah … despre ce sa mai folosofez azi ?!)
    P.S.0 Sper din tot sufletul ca ce vad mai sus e doar parte din ceva mai mare, si scos din context a fost inteles gresit despre mine, altfel, nu stiu daca mai astept cu atata nerabdare „sa ajung filosof” cu diploma;)

    biggie and son

    • 1mvbooks said

      Biggie,

      Multumesc pentru comentariu.
      Cu ceva timp in urma “Dilema veche” a scos un numar cu tema “Limba la romani”. Acesta a fost trigger-ul care m-a determinat sa scriu ceea ce a iesit. Acest text nu se vrea deloc a fi un text <>, asa cum nici Revista Arete nu este (deocamdata) o revista cu caracter pur filosofic. Am scris pentru ca am vrut sa spun ceva.
      Asa cum bine ai sesizat, textul este, intr-o anumita masura, o tanguire, dar e o tanguire sincera, serioasa, zic eu. Tu zici ca e o tanguire nefolositoare. Nu simt nevoia de a-ti demonstra contrariul.

      Cat despre diplome…nu stiu.
      Pentru moment, in Romania nu vad multe diferente intre un filosof cu diploma si unul fara.
      Important e ceea ce-ti propui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: